Mirjam Björklund

Den osynliga motståndaren

Det handlar om tennisspelaren Mirjam Björklund som siktar på att blir bäst i världen, men hur vi än vrider och vänder på det så kommer det även att handla om en osynlig motståndare som har satt stopp och ändrat förutsättningarna för alla – inte minst för Mirjam.

Inför 2019 hade Mirjam som mål att slå sig in på topp 300 på WTA-rankingen (Women’s Tennis Association). När tävlingsåret var slut hade hon klättrat hela 110 placeringar och var rankad 298 i världen!

– Det var väldigt kul och jag kände mig otroligt taggad att fortsätta klättringen under det här året och satte som mål att nå topp 230 för att komma med i kvalen till Grand Slam tävlingar som Wimbeldon och US Open, säger Mirjam.

Satsar på 2021 i stället

Nu tog tävlingsåret en helt annan riktning och Mirjam har istället fokuserat på att bygga från grunden för att ha ännu större chanser att nå sitt mål 2021.

Under pandemin är det få som har kunnat klättra på rankingen och det har blivit en större klyfta mellan spelarna i toppen och spelare med färre rankingpoäng. När tävlingarna drog igång igen i somras efter att det varit totalt stopp sedan mars, så satsades det mest på tävlingar för redan etablerade spelare. Det skapar mer intresse och det ger mer pengar för dem, men knappast för dem som är på väg upp.

I Sverige mer än vanligt

Mirjam har varit hemma i Sverige mycket mer än vanligt och kunnat fokusera på träningen under långa perioder.

– Jag har inte varit hemma så här mycket på många år, jag har tävlat och rest sedan jag var 15. Ofta har jag rest utan tränare och på så sätt har det många gånger känts som om vi har fått börja om varje gång jag kommer hem. Jag tycker faktiskt att det har varit skönt att få träna ostört och har hittat ett lugn i det.

Tränar med Jonas Björkman

Sedan förra sommaren tränar Mirjam med Jonas Björkman, som var en framgångsrik tennisspelare på 90-talet. Som bäst var han rankad 1:a i världen i dubbel och som 4:a i singel.

Mirjam ser positivt på att de har fått så mycket träningstid tillsammans. De har kunnat jobba ihop sig utan att behöva ha långa uppehåll i träningen, vilket på längre sikt kan betyda väldigt mycket.

“Jag har aldrig tidigare haft ett så här bra träningsår – men det har varit konstigt att inte tävla och jag saknar adrenalinet som varje tävling ger!”

Det har absolut funnits de som blev lite vilsna när allt som var planerat plötsligt suddades ut, det har även Mirjam känt av. Hon förklarar att det har varit svårt att veta hur hon och Jonas ska lägga upp träningen när hon inte har kunnat mäta sig i tävlingar och fått svar på om de varit på rätt väg.

– Jag har fokuserat på mig själv och försökt att inte tänka på hur andra har lagt upp sin träning.

Mirjam och Jonas gjorde en träningsplan vecka för vecka med kortsiktiga mål för att hela tiden kunna bygga vidare. Hon har varit trygg i det upplägget och hela tiden känt att de har gjort rätt.

De få tävlingar som hon har spelat sedan i mars är hon dock väldigt nöjd med, och det ska hon vara. I båda tävlingarna slog hon spelare som är mycket högre rankade och det om något är väl ett kvitto på att träningen med Jonas har funkat.

– Det var otroligt skönt att se att mitt träningsupplägg gav utdelning! Jag är en all-round spelare och det är min styrka, och jag kan pressa min motståndare hårt med min aggressiva spelstil. Jag tycker alltid att jag har ett övertag i och med att jag vet det och på så sätt känner jag mig lugn.

Hon säger också att hon fortfarande vill utvecklas i allt, att hon måste lyfta sig på både sin lägsta och högsta nivå.

Helenius önskar lycka till

Vi önskar henne lycka till med sin fortsatta träning och hoppas att hon kommande år får visa hur mycket hon har utvecklats. Först måste världen besegra den osynliga motståndaren, sen kan matchen om att bli bäst i välden börja.

Vi hoppas att Mirjam får tävla mycket, känna adrenalinet och nå sina högt uppsatta mål!

Text: Malin Källström, Brandline

Mirjam Björklund

Mirjam Björklund

“Jag har fokuserat på mig själv och försökt att inte tänka på hur andra har lagt upp sin träning.”