Mirjam Björklund

”Jag vill bli bäst i världen”

Mirjam Björklund har höga mål. Det triggar henne. Och så triggas hon av folk som inte trott att hon ska lyckas. Tanken på dem gör att hon springer en timme extra. Hon sporras även av dem som tror på henne, som hennes nya huvudsponsor Helenius.

Hon har aldrig tvivlat. Mirjam Björklund ville börja spela tennis redan som tvååring. Det fick hon inte – man var tvungen att vara tre. Ser ni henne framför er? Idel ädel pannben.

– Jag har vetat att tennis är mitt liv sedan jag var jätteliten. Det här är det enda jag vill göra. Vissa saker gör man fastän motivationen saknas, som att få bra betyg i skolan. Men tennisen är annorlunda. Jag har alltid varit motiverad. Tennis är kul precis hela tiden.

Det 20-åriga tennislöftet har bott och tränat i Spanien under en längre tid, men är nu tillbaka på svensk mark. Den nya lägenheten ligger bara några minuters promenad från SALK-hallen i Bromma. Och det nya tränarsamarbetet med exproffset Joachim ”Pim-Pim” Johansson är klockrent.

– Pim-Pim och jag är lika som tennisspelare. Lika aggressiva och envisa. Vi tänker likadant och jag förstår hans instruktioner. Det blir väldigt effektiv träning. Vi kan diskutera flera timmar per dag över telefonen och det är ovanligt med en så engagerad tränare. Det är rätt – man har bara en karriär och då behöver man någon som satsar lika mycket som man själv.

Trivs på stora arenor

Det märks att samarbetet fungerar bra. I somras imponerade Mirjam Björklund i Båstad Ladies, där hon nådda karriärens bästa resultat hittills med en semifinalplats. Sedan tog hon karriärens andra titel i en 15 000 dollarturnering i Bryssel.

– Jag trivs bäst på stora arenor. Det är där jag vill vara. Och jag har inga problem med uppmärksamheten, utan det är bara roligt. Jag passar i en individuell sport som tennis. Mina resultat ska hänga på mig. Jag ska inte vara beroende av andra som jag inte kan påverka.

Känslor under perfekt kontroll

Mirjam Björklund beskriver sig själv som en känslomänniska. Det är något som skulle kunna ställa till problem i en mental sport som tennis, men hon kan hantera pressen.

– Jag kan se sur ut under en match, men det är fokus. Det är mycket känslor, men jag visar lite. Och inga negativa känslor – jag vill inte visa motståndaren vad som händer i mitt huvud.
En förlorad boll fastnar inte i huvudet, utan fokus är på nästa. Då presterar hon bättre. Hon noterar en tanke om vad hon kan lära mig av den förlorade bollen. Det blir ett arbetsmaterial att gå igenom efter matchen.

– Jag älskar att vinna och ingen blir glad av att förlora. Men jag bryter inte ihop. Jag tycker att sporten är så rolig att en förlustmatch aldrig kan knäcka mig.

Topp 300 under 2019

Mirjam Björklund tränar 6 timmar om dagen, hälften tennis och hälften styrka, rörlighet och fys. Nu när hon är off season är det mer fys, och mer träningsvärk. Hon ska bygga upp sig så mycket som möjligt inför första veckan i januari när allt går igång. Tävlingssäsongen rivstartar med en resa till USA där målet är att spela på samma nivå som under 2018. Hon är runt topp 400 idag och har målet att ligga topp 300 under 2019.

– Jag triggas av att ha höga mål som jag känner är realistiska. Annars vet man inte vad man jobbar för.

En 20-åring som vet vad hon vill

Mirjam Björklund är ung. Hennes dagar ser radikalt annorlunda ut jämfört med de flesta andra i hennes ålder. Men hon upplever inte att hon går miste om någonting.

– Jag ser det på ett annat sätt. Jag har redan bestämt vad jag vill göra och går för det. Andra i min ålder vet inte än. Så jag känner inte att jag behövt offra något, eller rättare sagt: Det jag offrat betyder inte så mycket för mig som för andra i min ålder.

Snacka om pannben. Mirjam – vi håller på dig.

Mirjam Björklund

OM MIRJAM BJÖRKLUND:
• Född: 1998
• Rankad i Sverige: 3
• WTA-ranking: 408
• Titlar: 3 (två 15 000 dollar turneringsvinster i singel på ITF-touren samt en i dubbel).
• Kortsiktigt mål: Nå topp 300 under 2019.
• Långsiktigt mål: Bli bäst. Allra minst topp 10 i världen.
• Karriär: Svensk mästarinna 2018. En av få svenskor som direktkvalificerat sig till Grand slam-juniortävlingarna i Paris, Wimbledon och US Open.

”Mitt motto: Lägg inte energi på sånt du inte kan kontrollera.”