TADVA YOKEN

Mitt mest effektiva vapen – den mentala styrkan

Tadva beskriver sig själv som en publikspelare. En spelare som taggar igång, håller sin mentala styrka i balans och lyfter sitt spel till en högre nivå med hjälp av publiken.
Vad händer med en spelare som Tadva när det inte finns någon publik? Sommaren 2020 har frånvaron av publik varit en verklighet och stödet från läktaren har uteblivit.

Tadva Yoken har tillhört beachvolleybolleliten i Sverige i över tio år. Hon har många gånger varit förstarankad i Sverige och 2019 vann hon SM och utsågs dessutom till Årets spelare. Utanför Sveriges gränser har hon ett Nordeuropeiskt Guld och några 4:e platser på World Tour.

Åtta veckor kort säsong…

En vanlig sommar är tävlingssäsongen i Sverige mellan åtta och nio veckor och totalt brukar Tadva spela runt 15 turneringar i och utanför Sveriges gränser. Tävlingssäsongen 2020 blev inte ens åtta veckor lång.

Tidigt på våren stoppades alla tävlingar och sommaren såg minst sagt osäker ut. När ingen visste om det skulle bli några tävlingar var det var det få som bildade lag, alla väntade och hela beachvärlden pausade.

Det blev till slut en tävlingssäsong, men enbart fem turneringar spelades i Sverige och de genomfördes utan publik. Tadva tycker att säsongen har varit oerhört märklig, men tacksamheten över att ha fått spela överhuvudtaget väger över.

– Det var jobbigt i början av våren när vi inte visste hur säsongen skulle se ut, det var väldigt stressande att inte veta. Jag hade planerat min säsong och hade målen satta, men jag fick lära mig att ta det vecka för vecka och bygga upp andra typer av mål.

5:a på SM

Bara tre tävlingar in på säsongen var det dags för SM där Tadva som regerande SM-mästarinna hade som mål att återigen kliva högst upp på pallen. Redan från början av turneringen kände hon tydligt att hon inte var där verken mentalt eller kroppsligt – alla träningsläger under våren hade uteblivit och med för få tävlingar i kroppen så var hon helt enkelt inte redo. Och den här gången hjälpte det tyvärr inte att hon besitter ett av beachsveriges starkaste pannben och Tadva slutade på en 5:e plats.

– Såklart blir man ledsen vid en sådan förlust, men man måste lämna det där och då och bli taggad att vinna nästa match eller turnering. Det är en styrka jag har, jag kan bli oerhört ledsen och besviken efter en förlust. Jag tillåter mig att känna så, men sen lämnar jag det och går vidare, en förlustmatch får aldrig knäcka mig och det får inte hindra mig att göra bra ifrån mig i kommande tävlingssituation.

Det svåraste är hur man ska hantera det som partners, för det handlar inte bara om mig och vad jag känner – det handlar om mig och min partner och vi två måste vara på samma plats mentalt för att vinna. Den här sommaren och tävlingssäsongen blev en bra träning för alla oss spelare eftersom vi var många som inte hade en fast partner. Det bildades nya lag inför varje tävling och alla fick spela med många olika partners.

Beachvolleyboll en mental sport

Beachvolleyboll är en mental sport och tack vare att Tadva har en unik mix av de verktyg som är bra att ha som beachvolleyspelare har hon lyckats bygga upp ett bra och starkt psyke.

– Det är en fantastisk känsla att skapa något bra när man är i en svacka, att vinna poäng och komma ifatt sina motståndare när man är i underläge, att trigga varandra till en bra prestation i motgång. Den här sommaren fick jag lära mig att trigga mig själv, min partner och även i vissa fall motståndarna när det inte fanns någon publik att ta hjälp av.

Dessa bedrifter finns med i bakhuvudet på Tadva och är en viktig del i hennes mentala styrka – hon vet att hon kan vända ett stort underläge till vinst och den vetskapen kan ingen motståndare ta ifrån henne.

Trots den märkliga säsongen tycker Tadva att det var positivt att hon kunde träna mer än någonsin och att det blev mindre fokus på att prestera, träningen var mer avslappnad och hon tycker det kändes väldigt roligt.

Annat som hon tycker har varit positivt är att det var många unga som klev fram och slogs om medaljerna. Detta ser Tadva som gynnsamt för sporten och hon vill hjälpa dem att våga satsa på en internationell karriär i framtiden.

“Jag har fått höra att mitt mentala spel inspirerar och förhoppningsvis lär jag på så sätt de yngre spelarna att man kan använda det mentala för att vinna.”

Tadva tränar som vanligt och fokuserar just nu på sig själv, sina uppsatta mål och börjar så smått förbereda en ny tävlingssäsong och ett nytt partnerskap. Fokus är att försöka behålla känslan av lugnet och lekfullheten som sommaren gav. Hon tycker att det har varit lättare att bygga upp kroppen efter sommaren i år, den är mindre sliten och hon har inga skador. Hon har tidigare fått hjälp med den mentala träning och har sedan själv byggt upp det mer och mer genom åren.

Medalj på Världstouren 2021 är målet

– Det är svårt att sätta upp mål när man inte vet hur det kommer se ut i Sverige, Europa och i världen våren och sommaren 2021. Men en medalj på världstouren är fortfarande mitt högst satta mål. Jag har många 4:e placeringar, vilket inte är dåligt, men man vill ju åt en medalj! Det var jobbigt att inte ens få chansen den här sommaren.

Med mixen av att hon är taktiskt, snabb, uthållig, att hon både hoppar högt och slår hårt – och inte minst med hjälp av sin mentala styrka så har publikspelaren Tadva visat att hon kan vinna även utan stödet från läktaren – för det blev faktiskt en vinst för Tadva under en av sommarens få turneringar.

Vi önskar henne all lycka med träningen och är säkra på att hon snart får kliva upp på prispallen på en World Tour tävling och ta emot den där efterlängtade medaljen.

Text: Malin Källström, Brandline

Tadva Yoken

Tadva Yoken

“Det är en fantastisk känsla att skapa något bra när man är i en svacka, att vinna poäng och komma ifatt sina motståndare.”