På det nya Yasuragi – som öppnades 1 januari 2018 – finns ännu mer av det japanska. Inför ombyggnaden har den strategiska ledningen och arkitekten DAP gått på djupet för att hitta en ny röd tråd. Att förstå och hämta in det japanska har varit nyckeln, och inspiration har bland annat hämtats från besök vid olika japanska badhus.

2017-12-01

Nya Yasuragi. Ett lugn i kroppen.

Ett bullrande city, en hetsig motorväg och en grå förort skymtar förbi. Vägen fram står i bjärt kontrast till platsen vi ska till. Parkeringen är fylld av ett trettiotal vita hantverkarbilar. En kort promenad genom en svagt böjd pelargång leder framåt. Vi har kommit fram till Yasuragi i Nacka.

Direkt innanför dörrarna får vi för­klaringen till de många hantverkarbilarna. Vi kliver in i en myllrande byggarbetsplats med elektriker, rör­läggare och snickare om vartannat.

– Nu öppnar vi portarna till ett nytt japanskt bad, berättar Sunniva Fallan Röd, som är vd på Yasuragi. Har du tidigare varit gäst här kommer du att möta ett helt nytt Yasuragi. Det blir mer japanska influenser och en ny och förfinad upplevelse.

Stress i förändring

Yasuragi är japanska och betyder inre ro och harmoni. Det är med andra ord en plats för återhämtning och för att komma ned i varv. Något som är viktigare än någonsin i det moderna och stressiga samhället. Forskning gör gällande att det finns en utbredd uppfattning om att arbetslivet blivit mer stressigt. I början av 2000-talet var sjuktalen höga och det handlade i stor grad om stress orsakad av förändringar i arbetslivet. Nu ökar återigen de stressrelaterade sjukdomarna, och det är framför allt yngre kvinnor som drabbas. Även denna gång finns kopplingen till förändringar i arbetslivet, men även till det faktum att människan kanske inte är anpassad till ett ständigt uppkopplat samhälle. Forskarna har även sett nya orsaker till den ökande stressen. Det handlar om ökade krav från oss själva och omgivningen på att vara fullt frisk, högpresterande och stresstålig på arbetet, men också i livet som helhet.

Återhämtning på japanskt vis

Människor klarar stress olika bra. Det är framförallt vid långvarig exponering för påfrestningar, utan möjlighet till återhämtning, som stress kan bli skadligt. I Japan finns former och tid för att uppnå lugn och harmoni. Den japanska badritualen är ett exempel – och den är och har alltid varit bärande i Yasuragis koncept. Så medan mycket i dagens samhälle går ut på att maximera upplevelser, gör Yasuragi precis tvärtom. – Vårt mål är att gästerna ska få en känsla av total närvaro, ett andrum och ett inre lugn. Där är inte den yttre upplevelsen det primära, utan snarare den inre. Känslan ska sitta kvar och följa med ända hem, berättar Sunniva Fallan Röd.

Lugnet i ritualen

Badritualen är grunden. Den får ta tid och sker i ett behagligt tempo. I det första steget tvagas kroppen sittande. I det andra steget renas själen i de heta källorna. – I själva badritualen är vi lika japanerna, men många av oss här i väst vill gärna jäkta vidare och har ibland lite svårt att vara i nuet. När väl närvaron i nuet infinner sig skapas det där inre lugnet som motverkar den stress många människor känner i sin vardag, säger Sunniva Fallan Röd.

Detaljer som avgör

Gestaltningen är ny och besökaren kommer att möta ett visuellt uttryck inspirerat från ”allt det vackra utifrån”. Den taktila känslan är central och Sunniva Fallan Röd erkänner att de nog kan betraktas som lite nördiga när kommer till detaljer.

– Vi har ägnat många timmar åt att diskutera vattentemperatur och hur vattnet ska lägga sig på huden. Materialvalen har också ägnats stor omsorg. Här finns ingen plåt, utan enbart naturliga material. Allt vi gör har betydelse för att gästerna ska kunna komma ned i varv. Med andra ord är inget lämnat åt slumpen när det nya Yasuragi slår upp sina portar. Kundlöftet är lika tydligt som viktigt. Här ska alla kunna varva ned, hitta tillbaka till sin energi och åka hem med ny kraft. Kanske ser besökaren sin hemfärd i ett nytt perspektiv. Den grå förorten får fler nyanser och storstadens larm och stress blir mer behaglig. En känsla av lugn, helt enkelt.

Text: Jörgen Däckfors, Brandline. Foto: Yasuragi och Pia Ullin.