Helenius sponsrar Tadva Yoken, som är Sveriges högst rankade kvinnliga beachvolleyspelare.

2018-12-19

”Svåra beslut är en del av att utvecklas”

En internationell karriär – check på det målet. För ett år sedan siktade Sveriges högst rankade kvinnliga beachvolleyspelare Tadva Yoken på att ta klivet ut i världen. Nu har hon precis kommit hem från tävlingar i Las Vegas och Mexiko och står inför nya utmaningar. Som att hitta en ny spelpartner.

Tadva Yoken har redan haft fantastiska framgångar inom svensk beachvolleyboll. Först i fyra år med Camilla Nilsson, som hon vann SM, tourfinalen och kvalade in till EM med. Sen med göteborgaren Sigrid Simonsson. Under sin första säsong ihop 2017 vann de tourfinalen och nordiska mäster­skapen och kom femma i Europatouren.

Efter två säsonger har de precis avslutat sitt framgångsrika samarbete av den enkla anledningen att nästa nivå bygger på att kunna träna ihop i vardagen. Och de bor i olika städer – det långt mellan Stockholm och Göteborg…

– Det var svårt att bryta upp med Sigrid. Trots att vi har svårt att få ihop vardagsträningen gjorde vi de bästa resultat jag någonsin gjort. Internationellt har jag aldrig tidigare tagit sådana kliv som med Sigrid. Men nu i Mexiko toppade jag det ytterligare. Det är skönt att känna att man har det i sig själv. Och svåra beslut ingår tyvärr när man vill utvecklas.

Tadva Yoken är precis hemkommen från Mexiko och Las Vegas, där hon och en god vän alltså spelat mot världstoppen. Det blev en topp tio-placering på det Tadva Yoken kallar ”en väldigt bra tävling”. En sådan tävling där man kan få möta den tvåfaldiga OS-guldmedaljören och tvåfaldiga VM-guld­medaljören Kerri Walsh Jennings.

– Hur ska jag förklara… Det är som att möta Zlatan. Och hon kom trea och vi nia. För ett par år sedan hade jag mycket större respekt för de stora spelarna och idolerna. Jag har fortfarande kvar att slå spelare som Kerri Walsh Jennings som varit bäst i 12 år, men det kommer.

Skillnaden är inte bara att Tadva Yoken utvecklats som spelare. Hon menar att en stor del sitter i erfarenhet och kontroll på nerver.

– Jag har gått från att vara rädd för de största spelarna till att längta efter att stå på samma plan. Den skillnaden gör att du som underdog inte har något att förlora. Du vänder pressen mot storspelarna.

I beachvolley har du 45-åringar i världstoppen, eftersom det är en väldigt mental sport. Tadva Yoken är bara 29 år. Snart med en ny fast, samspelt partner.