Vad gör att min partner blir bättre? Hur hjälper jag min partner att bli bättre och prestera? Tadva Yoken är övertygad om att det här tänkesättet gör att hon vinner matcher.

2018-02-13

Tadva Yoken:

Analysera varför du lyckas – och fortsätt jobba så

Hon började spela volleyboll i mellanstadiet. Idag är hon 28 år och Sveriges högst rankade kvinnliga beachvolleyspelare. Hur gör Tadva Yoken för att vara hungrig på mer, när man redan är bäst? Och vad händer mentalt när man går från en topprankning till att plötsligt stå utan tävlingspartner…

Bara en sån sak som att vara 167 cm, när man enligt normen ska vara över 180 cm för att satsas på. Tadva Yokens framgångar har krävt en stark tro på sig själv. De har också krävt en tro på sporten beachvolleyboll, som visserligen växer, men fortfarande är liten i Sverige i jämförelse med ledande Brasilien, USA och Tyskland. Tadva Yoken har fått göra mycket utan sitt förbund, utifrån egen passion och med stöd av sitt eget sponsorteam.

Extrem säsong – extrem prestation

Den här säsongen ställdes allt på sin spets. Tadva Yokens tävlingspartner sedan fyra år gick på föräldraledighet. Sveriges främsta kvinnliga beachvolleyspelare stod plötsligt på noll.

– Mentalt var det tufft. Jag var förstarankad. Skulle jag kunna spela lika bra med en helt ny partner? Jag kände en oro som nog kan liknas vid vad idrottare upplever när de ska sluta med sin idrott. Det här är ju mitt liv, och plötsligt tappade jag kontrollen.

Med tillfälliga partnern Sigrid Simonsson del blev de kortsiktiga delmålen väldigt viktiga för att hålla det mentala fokuset och uppleva utvecklingen som team. Många små steg mot större mål. Vid säsongsavslutningen i augusti i år stod det klart att två personer som aldrig tidigare spelat ihop vunnit tourfinalen, kommit trea i nordiska mästerskapen och femma i Europatouren. Tadva Yoken avslutade säsongen med att återigen vara förstarankad i Sverige.

– Så extrema ups and downs hittar du inte i vanliga livet, konstaterar Tadva Yoken. Att vara på noll mentalt och sen jobba dig till toppen. Det är en enorm kick som är svår att beskriva.

Du bestämmer om du ska vinna eller förlora

I beachvolley har du 45-åringar i världstoppen. En anledning är att det är en väldigt mental sport.

– Det är ok att bryta ihop och bli sur. Sen analyserar du varför du förlorat. Men det är minst lika viktigt att analysera vinsterna. Ta reda på varför du lyckas – och jobba med det. Du bestämmer om du ska vinna eller förlora.

Tänkesättet som gör Tadva till en vinnare

Tadva Yoken lyfter fyra saker som präglar hennes vinster. Hon ska ha kul. Ha en bra relation till spelpartnern. Kroppen ska må bra. Och så ska hon vara förberedd och ha gjort sina förberedelser, analyserat sitt motstånd, ha en plan och veta exakt vad hon ska göra.

– Den häftigaste är att skapa något bra när man är i en svacka. Att trigga varandra till en bra prestation i motgång. Den kicken är beroendeframkallande och jag söker den i allt jag gör. Hur hjälper jag min partner att bli bättre och prestera? Jag vet att det tänkesättet är något jag vinner matcher på.

Idrottstänket följer med i de privata relationerna och i yrkesrollen som optiker.

– Folk märker att jag är idrottare. Jag tänker alltid syfte, mål, utveckling, team… Vad blir jag glad av på jobbet? Hur ska vi kommunicera för att bli bättre och nå dit vi vill? Med åren har jag blivit min egen mentala coach.

Text: Sofia Mårtensson, Brandline. Foto: Joel Magnusson och Åke Lager.