Nytt nummer av Helenius företagstidning Utblick ute nu.

2020-09-15

Biomedicum – en av vinnarna i MIPIM Awards 2020

Biomedicum-projektet tog hem den prestigefyllda segern i i MIPIM Awards 2020 i kategorin ”Best Healthcare Development.”

Platsen för priscermonin var Le Grand Hotel i Paris och projektet representerades av Marie Eck, från Business Sweden som också tog emot priset.

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019.

2020-05-30

Helenius projekterar nytt akutsjukhus i Västerås

Region Västmanland ska uppföra ett nytt akutsjukhus i Västerås.  Programmet för Etapp 1 består av flera projekt och omfattar bl a vård- och försörjningsbyggnader med en total area av 85 000 m².

Helenius ansvarar för projektering av:

  • VVS
  • Medicinska gaser
  • Sprinkler
  • Styr- och övervakning
  • Energi

–Vi känner oss hedrade att medverka i detta projekt med vår kompetens och erfarenheter vad gäller sjukhusprojektering samt liknande avancerade miljöer som innefattas i detta projekt. Uppförandet av sjukhuset beräknas ta cirka åtta år från byggstart, berättar Andreas Ericsson på Helenius,

2020-03-03

Biomedicum nominerad till Mipim Awards 2020

Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum, som enda svenska nominerade, kan ta hem pris när en vinnare koras på den franska fastighetsmässan den 12 mars.

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019.

Arne Wallström, VD på Helenius, berättar om arbetet med projektet.

– Helenius har funnits med sedan starten av projektet. Vi lade tidigt fast en strategi och taktik för hur projektering skulle bedrivas. En projektgrupp skapades med en kärna av dedikerade konstruktörer kompletterat med seniora resurser. Vi organiserade oss för full backup för nyckelroller och höll gruppen intakt under hela projekteringsfasen.

Arbetet med Biomedicum är en av de bästa projekteringarna Helenius gjort. Maximal prestation i mycket hög takt. Samarbetet mellan beställare, projekteringsledning och entreprenören har präglats av ett prestigelöst och ödmjukt förhållningssätt. Att projektet dessutom lyckades skilja på teknik- och ekonomifrågor med blicken tiden riktad mot nästa steg var en stor framgång. Att hela tiden inrikta sitt agerande efter bästa möjliga lösning för det gemensamma projektmålet är avgörande för gott resultat

2019-11-30

Ny kalkylavdelning ger ökad kostnadskontroll

Flera utredningar visar att byggbranschen ofta kännetecknas av bristande effektivitet. Tids- och kostnadsöverskridanden samt brister i kostnadskontrollen är några av de problem som lyfts fram.

Helenius har nu startat en ny kalkylavdelning med syfte att erbjuda lösningar för ­bättre kostnadskontroll kring disciplinerna vvs samt styr och övervakning. Avdelningen har ett externt perspektiv och vänder sig till uppdragsgivare som exempelvis fastighetsägare, byggherrar, projekt- och fastighetsutvecklare och generalkonsulter.

– Genom att skapa en egen avdelning och koppla ihop vår BIM-kompetens med vår långa praktiska erfarenhet, erbjuder vi nu en riktigt bra tjänst för ökad kostnads­kontroll, berättar Arne Wallström, vd på Helenius.

Helenius kalkyltjänster inom vvs samt styr och övervakning erbjuds i byggprojektets alla faser:

  • Förstudie och programskede
  • Systemhandlingsskede
  • Bygghandlingsskede
  • Uppföljning under byggfasen inkl. ändrings- och tilläggsarbete
2019-05-08

Mirjam Björklund avancerar på WTA-rankingen

Heleniussponsrade Mirjam Björklund har en flygande start på 2019. Sedan januari har hon vunnit fyra internationella titlar och gjort FedCup-debut, där hon representerade Sverige och vann mot 200-rankade Isabella Shinikova.

Nu har hon nått ännu en milstolpe. I början av maj tog hon karriärens första titel i en 25 000-dollarstävling. Det skedde i italienska Santa Margherita Di Pula där Gabriele Ce från Brasilien väntade i finalen.

– Det var en sjukt tuff match som varade i över två timmar trots två raka set. Jag bryter ner henne precis som jag vill och försöker blanda med att ha övertag utan att stressa. Jag gjorde det bra och kunde hålla mig fokuserad och disciplinerad.

Segern betyder ett avancemang med runt hundra platser på WTA-rankingen till cirka 360 och hon är nummer 4 på ITF. Det betyder också att större tävlingar väntar. Mirjam Björklund har även fått ett wildcard till sommarens 125 000$-tävling i Båstad.

– Det betyder så mycket att få betalt för det hårda jobb man lägger ner och få bevis på att jag hör hemma på en viss nivå. Ett av målen för 2019 var att vinna en 25 000$-tävling. Nu är det avklarat. Så nu höjer vi ribban och siktar på en 60 000$-titel inom ett år! Ranking-mässigt vill jag ligga mellan 250–300 i slutet av 2019.

2019-05-06

Tadva Yoken: ”Nå OS-kvalet sommarens största mål”

Heleniussponsrade beachvolleyspelaren Tadva Yoken satsar stort med nya fasta tävlingspartnern Sofia Wallén. Nu kan hon landa med en tävlingspartner i samma stad, med gemensamma träningar fyra gånger i veckan och fyra pass på varsitt håll.

Ny partnern Sofia Wallén är blockare, medan Tadva Yoken är försvarsspelare. Den tydliga uppdelningen passar Tadva Yoken bra.

– När vi har anfallet kliver jag bak och Sofia fram på nätet. Hon är en bra anfallare med smarta avslut.

Nu ska det nya teamet svetsas ihop under ett antal träningsläger och inledande tävlingar.

– Vi ska hitta vårt lugn så att vi vet exakt var vi har varandra under match, när nerver finns med i spelet. Vi är en process som kräver tålamod. Men vi tror på oss själva och vet att det kommer.

Till sommaren väntar bland annat svenska touren, världstouren och OS-kvalet Continental cup i Serbien i början på juni.

– Att bli uttagna till OS-kvalet är vårt största mål med sommaren. Två lag från Sverige blir uttagna. Vi ska vara ett av dem.

2018-12-19

Möt våra uppdragsgivare.

I vår egen företagstidning Utblick möter vi våra uppdragsgivare i deras verklighet och passar på att berätta lite om oss också. Tidningen finns i pappersformat och som pdf för läsning direkt på skärm. Trevlig läsning!

2019-01-09

BIM med tydligare roller

Som metod är BIM inget nytt på Helenius. Det som däremot är nytt är att Helenius nu formulerat BIM till ett eget arbetsområde där de tre rollerna BIM-strateg, BIM-samordnare och 3D-samordnare fått en tydlig definition.

BIM-strategen stödjer beställaren med kravspecifikation för projektet med avseende på rutiner för modellhantering, leveranser. I rollen ingår även att definiera BIM-nivå, leveranssätt, filformat och val av projektplats.

BIM-samordnaren har en viktig roll genom sin interna kontrollfunktion i Helenius konsultgrupp. 3D-samordnaren stödjer konsultgruppen med utrymmessamordning i 3D-modellen och gör även kollisionskontroller i samordningsmodellen.

2018-12-19

Vi önskar alla en God Jul

Årets julgåva går till Plan International, som arbetar med barns rättigheter och flickors lika villkor. Arbetet utgår från FNs barnkonvention och vill skapa en långsiktig förändring för både individer och samhällen. Med den här gåvan önskar vi att fler barn ska ha ett 2019 att se fram emot!

2018-12-01

Marit Wiksell licensierad BREEAM-SE Assessor

I mitten av november blev ­Marit ­Wiksell på Helenius licensierad BREEAM-SE ­Assessor. För att registrera och certifiera en ­byggnad ­enligt ­BREEAM-SE krävs att projektet har anlitat en ­licensierad assessor, som fungerar som projektets revisor och är fristående från ­projekteringsgruppen.

Sedan tidigare har Helenius medarbetare som är certifierade enligt Miljöbyggnad och även ­certifierade energiexperter.

2018-12-01

Helenius arbetsmiljöcertifierat

Arbetsmiljö och medarbetarnas välmående är en nyckel i ett friskt och framgångsrikt företag. Därför var det också ett lätt beslut för Helenius att vara tidigt ute med en certifiering enligt ISO 45001.

– Det känns bra att vi nu har integrerat arbetsmiljöarbetet i vårt verksamhetssystem och samordnat alla processer inom företaget enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001, konstaterar Helenius vvd Göran Karlsson.

2018-08-06

Håkan Ekvall till Helenius

Helenius har fått mycket erfaret tillskott i form av Håkan Ekvall. Håkan kommer närmast från PB teknik, där han bland annat hjälpt hyresgästen Karolinska Institutet med kravspecar mot arkitekter och vvs-konsulter. Det här uppdraget fortsätter han med som Helenius-medarbetare, och därefter väntar nya uppdrag i rollen som uppdragsansvarig.

– Jag har arbetat i branschen sedan 1989 och i samband med att PB teknik köptes upp såg jag chansen att själv välja min nya arbetsgivare. Helenius känner jag till sedan tidigare, och det var flera aspekter som gjorde att jag tog kontakt med vd Arne Wallström. Jag ser fram emot avancerade och intressanta projekt som passar bra med min bakgrund och mot industri och läkemedel.

2018-03-13

360-kameran som ger måttriktig 3D-modell

Helenius har använt den senaste tekniken med 360-kameraskanning för att göra en måttriktig 3D-modell av huvudkontoret i Silverdal. Modellen kan användas till flera områden:

• Visualisering av ett kontor eller miljö
• Statusbedömning av inredning/installationer
• Som modell och underlag i samband med exempelvis projektering
• Som stöd för förvaltningsorganisationen med exempelvis servicepunkters placeringar

Är du intresserad av en 360-kameraskanning?
Kontakta Björn Mejerwall för att diskutera hur du kan dra nytta av 360-kameraskanning i din verksamhet: 08-625 22 81, bjorn.mejerwall@helenius.se

Se exemplet på Helenius kontor i Silverdal här:
https://my.matterport.com/models/WmskPF8nshW

2018-02-23

Årets padeltennis-turnering avgjord!

Nu har Helenius årliga padeltennis-turnering avgjorts. Dryga 30-talet kunder och beställare var med nere vid Frihamnen och skapade en mycket trevlig kväll med många skratt, heja-rop samt – ska det tillstås – en och annan mild svordom. Tack för en toppenkväll!

 

Till slut korades två segrare, en i vardera klass. Grattis till Klas Holmgren och Stefan Windefalk från Team Fabege och för kvällen speciellt inbjudna Team Gamla Gnagare. Med tillsammans över 50 A-landskamper i fotboll visade sig Johan Mjällby och Dick Lidman vara svårslagna även med en mindre boll.

 

Helenius flyttar in i nya lokaler på Kungsholmen

Efter fem år har Helenius vuxit ur citykontoret och flyttat till nya och större lokaler på Strandbergsgatan 12 på Kungsholmen. Med ett kontor i innerstadsläge kommer vi närmare många av våra uppdragsgivare som har kontor i Stockholms innerstad. För våra medarbetare ger läget en större flexibilitet. Det nya lokalerna gör att vi kan dubblera personalstyrkan.

Nu har Helenius certifierad energikartläggare

Tobias Bergman, som är ansvarig för Helenius energigrupp, är nu certifierad energikartläggare och kan utföra energikartläggningsuppdrag för företag som omfattas av lagen om energikartläggning.

Så här påverkar nya lagen om energikartläggning ditt företag:

 1. Ta reda på om ditt företag omfattas. Eftersom det är företagen själva som ska bedöma om verksamheten omfattas av lagen, har Energimyndigheten tagit fram en vägledning. Den laddar du ner eller beställer på www.energimyndigheten.se. Här får du bland annat information om storlekskriterier och vad som gäller kring ekonomisk verksamhet och ägandeförhållanden. Lagen gäller såväl privat som offentlig sektor, och även verksamheter som bedrivs utan vinstsyfte omfattas.

2. Anlita certifierad energikartläggare. De företag som omfattas av lagen behöver kartlägga all energi de har rådighet över, inklusive verksamhetsenergi. Det här är med andra ord betydligt mer omfattande än en energideklaration. Kartläggningen behöver utföras av en certifierad energikartläggare, alternativt behöver det egna miljö- och energiledningssystemet anpassas. På Helenius är Tobias Bergman certifierad för den här energikartläggningen.

 3. Rapportera in första kvartalet 2017. Rapporten från energikartläggningen ska lämnas till Energimyndigheten under första kvartalet 2017. Därefter ska en ny kartläggning göras vart fjärde år. Om man inte hinner slutföra kartläggningen före första rapporteringen 2017 finns det möjlighet att endast rapportera in en övergripande beskrivning av företagets totala energianvändning och sprida ut den detaljerade kartläggningen över fyra års tid.

Helenius öppnar regionkontor i Uppsala

Uppsala är ett centrum för både forskning och utbildning i världsklass. Därför har Helenius alltid haft uppdrag här – åt Ångströmlaboratoriet, Pfizer, Akademiska Hus, GE, ThermoFisher, Fresenius…

Därför är det också helt naturligt att Helenius nu tar steget med en riktig etablering i staden. Den 16 maj öppnar vi ett regionkontor på Kålsängsgränd mitt i Uppsala.

– Uppsala en fantastisk region med en likaledes fantastisk utveckling, konstaterar Arne Wallström, vd för Helenius. För oss är det naturligt att finnas till hands med en riktig etablering. Det är även intressant ur ett rekryteringsperspektiv. Nu kan vi erbjuda arbetsplats i Uppsala, centrala Stockholm och Silverdal.

 

vinnare2016_af_sollentuna

Helenius Arne Wallström: Årets Företagare 2016 i Sollentuna.

Företagarna i Sollentuna har tilldelat Arne Wallström på Helenius utmärkelsen Årets Företagare 2016 i Sollentuna. Utmärkelsen kvalificerar också för Företagarnas regionfinal den 7 juni i Stockholms län.

Företagarnas Sollentunas motivering (på rim):

Firman grundades år nittonhundrasextiofem (1965)
Sedan dess har Sollentuna varit företagets hem
Nu finns kontor i Uppsala och Stockholms stad
Det började med tegelbruk och Marabou choklad 

Leverans i tid med kvalitet och innovation
skickliga förhandlare, klarsynthet och intuition
Vid gisslandrama tagen utav arga flygplanskapare
Fri lejd för sig och material ordna firmans skapare 

I femtio år man hjälpt kunder uppnå sina mål
för produktion av mjölk och medicin samt alkohol
Skapar egen termisk energi och el från solens ljus
och fixar bra miljö och fin funktion i varmbadhus 

Med stöd av AMA/VVS och med sina ISO-CERT
projektet Ångströmlabbet leddes på förträffligt sätt
Har även involverats i projekt för Stockholms Sluss

Helenius förvärvar Projektgruppen.

Helenius förvärvar Projektgruppen

Vid årsskiftet integrerades Projektgruppen i Mälardalen AB med Helenius verksamhet. Det sker som ett naturligt steg av flera års framgångsrikt samarbete. 

Projektgruppens spetskompetens inom projektledning kommer att bidra till att stärka Helenius position på marknaden.

De båda företagens profiler kompletterar varandra mycket bra. Sammanslagningen av verksamheterna kommer att ytterligare stärka Helenius förutsättningar att arbeta med stora och komplexa projekt och där leverera högklassiga projekterings- och projektledningstjänster. 

silverdal2

Välkommen till Silverdal

Sedan augusti finns Helenius i sina nya lokaler på Vetenskapsvägen 10 i Silverdal, Sollentuna. Det Green Building-certifierade huset är modernt och väl anpassat för att följa Helenius in i framtiden.

Bättre kommunikationer

Det var med utgångspunkt i förbättrad kommunikation som flyttprojektet tog sin början. Helenius är idag ett modernt ingenjörsföretag med goda samarbeten med kunder, nätverk och mellan medarbetare.

– I de nya lokalerna sitter vi tillsammans på ett plan och det öppnar möjlighet till bättre kommunikation mellan medarbetare, projekt och uppdragsgivare. Dessutom har vi direktutgång till en fantastisk takterrass, berättar Arne Wallström, vd på Helenius.

Skapat för trivsel, möten och samarbete

Det nya kontoret ligger på promenadavstånd från pendeltåget, bussar finns runt hörnet och den bilburna kommer uppskatta närheten till E4:an. Det är inte bara läget som utmärker sig. Huset är skapat för trivsel, möten och samarbete.

– Det stämmer. Nu får vi betydligt bättre mötesmöjligheter. Det finns dessutom en prisbelönt lunchrestaurang med kafé, och även konferenslokaler med ett stort auditorium, säger Arne Wallström.

Välkommen till Silverdal och ett nytt kliv med Helenius.